Λύσεις για τη δυσάρεστη αναπνοή
Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρό μας για να διατηρούμε την υγεία του στόματος και των δοντιών μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρόποι για να καταπολεμήσουμε την κακή αναπνοή και τη δυσοσμία του στόματος. Οι μικρές, καθημερινές λύσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας, από το σπίτι, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στο πέρασμα του χρόνου, και για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να τις υιοθετήσουμε σαν συνήθειες. Σε συνδυασμό με τις επισκέψεις μας στον οδοντίατρο, μπορούμε να σιγουρευτούμε πως η υγεία του στόματός μας θα βρίσκεται πάντα σε καλή κατάσταση. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι συνήθειες…
Συχνή ενυδάτωση
Έχουμε μιλήσει για το πόσο σημαντικό είναι το νερό σε κάθε σχεδόν πτυχή της υγείας μας, από τα εσωτερικά μας όργανα μέχρι και την επιδερμίδα μας. Και όπως είναι φυσικό, το στόμα μας ‘’δεν πάει πίσω’’. Με το να πίνουμε αρκετό νερό, μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι η αναπνοή μας θα μυρίζει πιο ευχάριστα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το στόμα δεν έχει αρκετή υγρασία για να παράγει σάλιο, αρχίζουν να αναπτύσσονται βακτήρια που προκαλούν άσχημες μυρωδιές. Επιπλέον, οι παρενέργειες διαφόρων φαρμάκων, αλλά και κάποιες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα στο στόμα, συνεπώς δεν ξεχνάμε ποτέ να πίνουμε αρκετό νερό. Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό πριν και μετά τη γυμναστική, καθώς οι κοφτές αναπνοές μπορεί να εντείνουν την ξηρασία του στόματος, και αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί, ώστε να καταπολεμήσετε τα βακτήρια που συσσωρεύονται στο στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Βούρτσισμα, στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα
Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινά, όπως και να μην ξεχνούμε να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν ορίσει οι ειδικοί, πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα, για τουλάχιστον δύο λεπτά. Αν παραλείπουμε το βούρτσισμα, μικρά κομματάκια φαγητού παραμένουν στο στόμα, κάνοντας την ανάσα μας δύσοσμη. Επιπλέον, μην υποτιμάτε τη δύναμη του οδοντικού νήματος και προσπαθήστε να το χρησιμοποιείτε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, καθώς απομακρύνει πλάκα, βακτήρια και κατάλοιπα τροφών.
Καθαρισμός της γλώσσας
Ο καθαρισμός της γλώσσας μπορεί να μειώσει σημαντικά πολλούς παράγοντες της δυσοσμίας του στόματος. Η δυσοσμία προκύπτει από τη συνεύρεση βακτηρίων και αμινοξέων. Συνεπώς, η καθαριότητα της γλώσσας είναι σημαντική – πολλές οδοντόβουρτσες είναι φτιαγμένες και για καθαρισμό της γλώσσας, άρα επενδύστε σε μία.
Σωστή, υγιεινή διατροφή
Είναι γνωστό ότι κάποιες τροφές προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή – το σκόρδο, για παράδειγμα. Είναι πολύ καλό να περιορίσουμε τις όξινες τροφές (όπως το ξύδι) αλλά και τις ζαχαρούχες, ώστε να βελτιωθεί η αναπνοή μας. Τα οξέα και τα σάκχαρα ευνοούν την παραγωγή βακτηρίων. Επιλέξτε τροφές που καταπολεμούν τα βακτήρια και είναι καλές για την υγεία του στόματος, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα σκούρα πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά, πολλά φρούτα και πρωτεΐνες από ψάρια, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Και, φυσικά, κόψτε το κάπνισμα!
Αιτίες
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία για την κακοσμία είναι η κακή στοματική υγιεινή και η βακτηριακή κατανομή των υπολειμμάτων τροφίμων στο στόμα. Το τακτικό βούρτσισμα όπως προαναφέραμε είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, στοματικό διάλυμα και επίσης να βουρτσίζουμε και την γλώσσα μας. Το πίσω μέρος της γλώσσας μπορεί να είναι ένα γόνιμο έδαφος για τα βακτήρια. Εάν η κακοσμία του στόματος συνεχίζει, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί μπορεί να οφείλεται και σε χρόνιες μολύνσεις στο λαιμό ή τους πνεύμονες. Άτομα με προβλήματα στομάχου όπως η παλινδρόμηση μπορεί να υποφέρουν λόγω της παλινδρόμησης της τροφής. Πολύ σπάνια, η δυσοσμία του στόματος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ενός ρινικού πολύποδα ή ενός όγκου στο λαιμό ή του λάρυγγα , αλλά αυτό είναι ασυνήθιστο και θα έχετε και άλλα συμπτώματα.
Πώς μπορείτε να ελέγξετε αν έχετε κακοσμία του στόματος;
Ένας παλιός και καλός τρόπος είναι να βάλετε το χέρι σας μπροστά στο στόμα σας για να μυρίσετε τα χνώτα σας. Ένας άλλος τρόπος είναι να γλύψετε το εσωτερικό μέρος της παλάμης σας και να τη μυρίσετε αμέσως. Τέλος μπορείτε να ρωτήσετε τον φίλο σας, καθώς η άποψη του είναι πιο αντικειμενική από τη μύτη σας.